Így öltözz futáshoz hideg időben!

Lehet, hogy a hideg idő beálltával kevésbé tűnik csábító mozgásformának a futás (mármint az edzőtermi futópadon kívül), DE…

Ez valószínűleg rendben is van így, hiszen az ember ösztönösen védi magát a túl hideg vagy túl meleg időjárási körülményektől.
Azonban harminc, hatvan perc futás (sőt, tapasztaltabbak biztosan tudják, hogy ennél hosszabb idő is működhet) a hideg, téli időben is teljesíthető elképzelés.
A kulcs, mint sok más esetben, itt is a felkészülésben rejlik. A felkészülés jelen esetben pedig a megfelelő öltözet kiválasztását jelenti.

Könnyű tavasztól őszig felkapni a futócipőt, egy topot és egy kényelmes nadrágot és elindulni róni a kilométereket. De mikor a hőmérséklet 10, 5 neadjisten 0 fok alá csökken, akkor már a hipotermia valós ellenségként bújik meg rád leselkedve.

Adok néhány tippet, hogyan is érdemes felöltözni, hogy ne a hideg idő legyen a kifogás többé:
Rétegek, rétegek, rétegek:
Valahogy úgy, ahogy régen anyukáink öltöztettek minket a játszótérre vagy ahogy elküldtek az osztálykirándulásokra. Minél hidegebb van, annál több réteg, vékony ruhadarab.
Thermo aláöltözet, trikó, top, vékony hosszúujjú felső, nyakmelegítő sál vagy maszk, fülvédő, esetleg sapka, leggings, bélelt futónadrág, bokát védő zokni, kesztyű. Ez az a műfaj, ahol nem a divat diktál. Figyelj, hogy minden testrészedet fedje a végén valami.
Arany középút!
A rétegelések közben érdemes odafigyelni arra, hogy ne vidd túlzásba. Ha túl sok ruhadarabot veszel magadra, akkor a futás elkezdése után nem sokkal kimelegszel. A teljesítményen és a közérzeten is sokat ronthat az, ha túlságosan meleged van. Ráadásul, ha megállsz nagyon hamar le is hűlhetsz és a rajtad lévő nedvesség komoly problémákat okozhat.
Nem egyszerű, tudom, és elsőre nehéz is eltalálni a tökéletes öltözetet, de hamar ráérzel.
De milyen anyagból?
Nem most kell elővenned a legmelegebb pamut pulóveredet és kötött kesztyűt. Olyan ruhadarabokra lesz szükséged minden porcikádra, amik elvezetik a nedvességet, kifejezetten sportoláshoz vannak kifejlesztve. Nem a ruhagyártók összeesküvése ez, hanem tényleg az érdekeidet szolgálja. Ha nem vezetődik el megfelelően az izzadtság, akkor bizony hamar lehűlik a vizes pulóver (gondolj csak, a láz esetén használt vizes ruhás borogatásra), amitől akár tüdőgyulladást is kaphatsz, ha nem vigyázol.
Remélem, ezzel a bejegyzésemmel meg tudtam nektek mutatni, hogy igenis lehetséges télen a futás. És nem, nem őrültek azok a futóbolondok, akiket a meleg autóból látsz szelni a kilométereket, hiszen bárki képes rá.

Anikó