A testmozgás 12 meglepő előnye I.

Azt hiszem, nem leplek meg, ha azt mondom: a testmozgás és vele együtt bármilyen sport rendkívül hasznos és fontos része az életünknek.

Ritkán jutunk el azonban a fogyás, izomépítés, edzettség háromszögén túl, mikor a sportolásra gondolunk.

Arra gondoltam, hogy összeszedek néhány, legtöbbünk számára talán meglepő tényt, ami még inkább arra ösztönözhet téged, hogy újult erővel vágj neki 2018-nak, és a kedvenc sportágadnak.

  1. Csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét:
    Egyből egy rendkívül fontos és érzékeny témával kezdenék. Bár teljesen a kutatók sem tudják az okát, egy biztos: azok akik rendszeres testmozgást végeznek, a mellrák kialakulásának esélye 20-30 %-al csökken azokkal szemben, akik nem sportolnak. Feltehetően a mozgás hatására csökkenő ösztrogén szint befolyásolja ezt az eredményt.
  2. A testmozgás az agyadnak is jót tesz:
    Ha rendszeresen edzel elkerülheted, vagy könnyebben átvészelheted a depressziót, hangulatingadozásokat. Emellett jobb memóriához és könnyebb tanuláshoz segít hozzá, sőt jelenleg ez a leghatásosabb módja időskorunk egyik legrettegettebb betegségének, az Alzheimer-kórnak a megelőzésére.
    Már önmagában ez elég indok nekem, hát neked?
  3. Egészségesebb látás:
    Ha az előző pontoknál nem húztad fel a szemöldököd, most biztosan megteszed majd. Hogyan kapcsolódik a rendszeres testmozgás a látáshoz? Az orvosok sem biztosak az okában, de a következőt figyelték meg:
    Azoknál, akik rendszeresen sportoltak, főként futottak, 42%-al kisebb eséllyel alakult ki hályog a szemen, ami a látáselvesztés egyik fő oka. Emellett azt is megfigyelték, hogy az időskori látásromlás okozója, az

úgynevezett makula degeneráció esélye is jelentősen csökkent a

testmozgást végzők között. Elő tehát a futócipőket a jobb látásért!

  1. Elkerülheted a hallásromlást:Az egy dolog, hogy a szemednek is jót tesz a mozgás, de kutatások bizonyítják, hogy bizony a hallásod egészségét is megőrizheted vele. Egy kutatás, ami húsz éven át vizsgálta a résztvevőit arra az egyértelmű eredményre jutott, hogy akik hetente legalább két órán át mozogtak, ritkábban szenvedtek hallásromlástól. Ráadásul, több egyéb vizsgálat eredménye alapján megállapították, hogy ha fittebb vagy, javul a hallásod. Ez annak köszönhető, hogy a jobb keringéssel több oxigéndús vér áramlik a fülekbe, ami élénkíti a működését.
  2. Boldogabb leszel tőle:
    Azt már tudjuk, hogy az agynak is jót tesz és akár a depressziót is csökkenti. De számos mechanizmuson át, a boldogsághoz, kiegyensúlyozottsághoz is elvezet téged. A mozgás endorfint termel, amitől azonnal jobban érzed magad. Levezetheted vele a stresszt, de még az önbizalmadat is növeli, hiszen jó érzés lesz a kezedbe venni a tested és az egészséged a mozgás által.
  3. A zsírsejtjeid egyszerűen összezsugorodnak:
    Na jó, nem egyszerűen, mert a folyamat bonyolult, de ez a végeredménye. 🙂 Minél többször edzel, a tested annál jobb lesz abban, hogy a zsírt energiává konvertálja, és felhasználja a testedben üzemanyagként. Így kisebbek és kevesebben lesznek a zsírsejtek, amik egyébként a gyulladásokért is felelősek a szervezetben.

Hamarosan jövök újabb 6 hasonlóan érdekes ténnyel a rendszeres testmozgással kapcsolatban. Addig is, ha tudsz te is ilyet, írd meg nekem!

Anikó