Ezeket edd az egészségedért!

Összeszedtem Nektek néhány létfontosságú vitamint és ásványi anyagot, és persze azt is, hogy milyen élelmiszerforrásból tudod őket a szervezetedbe vinni.

Nőként biztosan te is tisztában vagy a vitaminok, ásványi anyagok bevitelének és pótlásának fontosságával.
Természetesen, nemtől függetlenül elengedhetetlen a változatos, egészséges táplálkozás és a téli vitaminhiány leküzdése. Mégis, mi nők gyakrabban szenvedünk vérszegénységben, kalcium vagy akár D-vitamin hiányban.

1.C-vitamin

Ez már biztosan nem újdonság Neked, hiszen minden tévéreklámból hallhatod, milyen fontos.
Azonban az immunrendszer erősítő hatása mellett nőként nem lehet megfeledkezni a bőrre gyakorolt jótékony hatásáról sem.

A C-vitamin ugyanis elősegíti bőröd kollagén termelését és ragyogóbb arcbőrt biztosít.

Miben találod?

A Citrusfélék, káposzta, brokkoli, kelbimbó, csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaznak.

2. Kalcium

A kalcium nélkül nem is léteznénk, hiszen minden sejtünknek és szövetünknek szüksége van rá. Mi nők azonban, ahogy telnek az évek, egyre hajlamosabbá válunk a kalciumhiányra. Megfelelő szintje a szervezetünkben hozzájárul a megfelelő csonterősség és sűrűség fenntartásához.

Miben találod?

Zöld, leveles zöldségek (mint spenót, káposzta, fejessaláta), tojás és tejtermékek tartalmaznak kalciumot. Ha azonban valami miatt nem tudsz eleget bevinni a szervezetedbe ezekből, válassz a széleskörűen elérhető kalcium készítményekből.

3. D-vitamin

Idén különösen nagy nyilvánosságot kapott ez a vitamin, hiszen kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a D-vitamin nagymértékben hozzájárul a téli “megfázások”-ból való gyors felépüléshez.
Emellett segíti a kalcium megfelelő felszívódását is, tehát célszerű a kettőt egyidőben bevinni a szervezetedbe.

Miben találod?

Ezt bizony a napsütésből tudod csak elraktározni magadnak. Télen, napfényhiány idején pedig célszerű választanod egyet a polcokon roskadozó D-vitaminok közül.

4. Kálium

A megfelelő káliumszint védi a szíved a betegségektől, természetesen csökkenti a vérnyomást, de még a vércukorszint szabályozásban is elengedhetetlen szerepe van.

Miben találod?

Fogyassz káliumban gazdag élelmiszereket, mint a banán, bab (mind a fekete, mind a fehér), pézsmatök vagy édesburgonya.

Anikó